bg en ru

Блог

Как да пестим водата

Как да пестим водата

Водата е животворна течност, която съставлява над 70% от човешкия организъм, без нея умираме само за седмица. Над 97% от световните запаси на вода са от солена такава, 2% е в замръзнало състояни (айсберги) и по-малко от 1% е годна за консумация!
България е една от страните с най-вкусна питейна вода, но за съжалеине количеството й често се движи около критичната граница, особено през горещите месеци. Освен това често, и за съжаление от течове по трасето от водоема до потребителите се губи повече от половината вода!

Съвети за пестене на вода...
1. Когато се къпете не стойте под душа и течащата вода непрекъснато. Докато си сапунисвате косата и тялото, спирайте водата. Душът пести повече вода в сравнение с ваната

2. Докато си миете зъбите, спирайте барерията и я пускайте само за изплакване.

3. През топлите дни изстудявайте бутилка вода в хладилника, вместо да източвате продължително водата до потичане на студена.

4. Изстудявайте бира, безалкохолните и динята в хладилника, а не под течаща вода или ги слагайте в кофа със студена вода.

5. В къщите често има кладенец поливайте градината от него или от река (ако минава наблизо) и не забравяйте, че в много градове е забранено ползването на питейна вода за пливане!!!

6. Чаршафи, панталони, якета и други обемисти дрехи перете в пералня, а не на ръка.С едно пране на ръка под течащ неусетно прахосвате вода за цяла пералня.

7. Ремонтирайте капещите батерии (сменява се гумичката или главата), защото разходват немалко количество вода.

8. Обърнете особено внимание на тоалетното казанче, защото течащо казанче може да разходи до 8 куб.м. вода на месец!!! Въобще огледайте цялата водопроводна инсталация за течове(могат да Ви докарат много неприятни ремонти).

9. Пестете водата докато си миете колата със пароструйка или четка със специален накрайник за течаща вода, или ползвайте кофи! Ако имате кладенец ползвайте оттам вода за автомобила.

10. Миите чиниите ръчно в ред който пестите вода и разтвор, ако не разполагате със съдомиялна.

11. При бръснене не оставяйте постоянно течаща водата.


12. Ползвайте водоспестяващи душове и батерии – освен че са икономични те имат множество ефекти на впръскаване и отмиват по-добре!