bg en ru

Блог

Как да предпазим от запушване каналите в къщи

Как да предпазим от запушване каналите вкъщи

Koгато канализацията в къщи работи, трябва да полагаме грижи да не се запуши някой ден, когато най-малко очакваме. Неприятно е взимайки душ да се окаже че канала на пода не поема, или след като сме ползвали тоалетната и пуснем вода тя не изтича.

Първата реакция обикновено е да вземем препарат за отпушване на канали..., но това не винаги е правилното решение, а дори понякога много грешно.

Веднъжа запушена канализацията - малко вероятно е проблема да се реши с препрат, т.к. на всички такива средства  съставната част е сода каустик и при реакцията с мазнините които са причината за натрупвания и постепенно стесняване на отвора в кухнята в канала се образува сапун... понякога има вероятност с това да решим проблема, но не и за постоянно!

Опитът показва че нуждата от механично отпушване е налице и всичко останало е временно решение или за кратко. Иначе казано тези препарати са предназначени за профилактика 1-2 пъти в годината, при това в предписаните количества, в противен случай неразтворения препарат вместо да помогне ще навреди като кристализира/калцира и сам дозапуши канала, а после при опита да го отпушим ръчно ще си изгорим ръцете - в такъв случай е желателно да имаме под ръка силна киселина - винен оцет например, за да неутрализираме основата, макар да трябва да се работи с домакински ръкавици не всички го правят! Препарата се ползва винаги по предписания начин след което обилно отмиваме с вода!!!

Често причината за запушването са отпадъците които попадат в канализацията, мазнини и остаъци от храна в кухнята, косми и други твърди частици в банята, както и неразлагащи се отпадъци в тоалетната! Можем да вземем мерки и да ограничим това запушване масимално във времето. Много ефективен начин да опазим каналите в кухнята е ползването на мелница (диспозер) особено при дълги трасета до основния щранг - тогава е задължителен аксесоар. Редовната профилактика и почистване на сифоните са желателни, малка метална решетка за 2лв. поставено върху витлото би ни спестила много главоболия, т.к. събира всички едри отпадъци след ползването на мивката, ако се налага дори и в банята може да се постави, някой сифони имат такава в самата си конструкция. За банята е необходимо да се почиства сифона от косми и понякога профилактично с вакум помпа. Внимавайте какво хвърляте в тоалетната, особено мокри кърпички – те не се разграждат !!! Кисело зеле, чепки от вино, строителни материали, дамски превръзки..., всякакви такива безумия попаднали в канала биха Ви стрували много сериозни грижи и пари за отстраняването им.

Засега това е напълно достатъчно ако спазваме тези предписания.