bg en ru

Блог

Съвети за малка баня

Съвети за малка баня

Основните елементи, на които трябва да се обърне внимание са:
  • Стените, за да създадем илюзия за височина
  • Обзавеждането и шкафовете
  • Вратите, осветлението и огледалата
Илюзия за височина
Вертикалните линии създават впечатлението за височина на помещението.
Плочки, наредени хоризонтално и до тавана правят малката баня да изглежда по-просторна.
Друга възможност е чрез "отсичане" на тавана с помощта на фриз или последен ред плочки от серията с друг цвят за завършване на стените.

Огледало
Огледалата са идеален начин за придаване на дълбочина и пространство на малката баня, но не бива да прекаляваме.
Най-често едно огледало е достатъчно над мивката, евентуално второ на вратата, също така помага за по-доброто разпръскване на светлината.

Осветление
Осветлението по стените е добър начин за придаване на пространство и на избягване на тъмните ъгли. Когато баните са без прозорец е необходимо повече светлина, особено при наличието на повече тъмни плочи - минимум 150 вата или еквивалента в лед.

Цветове
Ключовата дума тук е "прости".
Бялото, пастелните и неутрални цветове създават илюзията за по-голяма баня, но от друга страна ярките и живи цветове правят разчупен дизайна.

Плочки
По-големите плочки са по-добрият избор, създават усещане за широта, но не прекалявайте, имайте предвид че плочи над 60см. изискват веднъж по-голяма фуга, втори път гъвкаво лепило.
Варианта "без фуга" за нас не стои, просто не работим така, освен при специални изпълнения, има твърде много изговорено по темата за линейните разширения за да се спирам подробно.

Шкафове
Окачените шкафове, тоалетни и рафтовете по стените са чудесен избор и по този начин пода остава открит и свободен за обслужване(чистене).
Ако имате възможност направете една или повече ниши за аксесоари.
Потърсете мивка с плот и/или колонен шкаф за сртената.

Вана
Ако все пак прецените, че искате да монтирате вана изберете по-малък, но по-дълбок модел, и оставете лесен вариант за обслужване защото те рано или късно протичат и имат нужда от подмяна на части.

Врата
Плъзгащите се врати са удобни за малката баня, но и доста по скъпи, в същото време ако вашата е нормална врата на панти, ще спестите място като я използвате за поставяне на закачалка за кърпи, отделно преценете на къде е удачно да се отваря - въпреки правилото за отваряне в посока на помещението може би при вас няма да е практично.